La Diputació consolida el patrimoni arqueològic provincial com a recurs turístic amb Castelló Arqueològic

18-12-2017  |  CATEGORIES:  JACIMENTS  /  TURISME
  • El servei tècnic d'arqueologia tanca 2017 amb desenes de treballs en jaciments de la província per a la seua posada en valor
  • Sales: “Aquest treball està permetent convertir aquest patrimoni de la humanitat en un reclam turístic de primer nivell”

El servei tècnic d'arqueologia de la Diputació de Castelló tanca aquest 2017 amb desenes de treballs en diferents jaciments de la província a l'hora de recuperar-los, posar-los en valor i obtenir així el major rèdit possible de el “excel·lent patrimoni arqueològic que atresora Castelló”. Així ho ha explicat el vicepresident de la Diputació i diputat de Cultura, Vicent Sales, en assegurar que aquests treballs “estan permetent convertir aquest patrimoni de la humanitat en un reclam turístic de primer nivell, sobretot, per a l'interior de la província”. Una línia de treball que la Diputació ha consolidat gràcies al seu programa 'Castelló Arqueològic'.

Per a açò, des de la Diputació s'ha escomès un ric programa d'intervencions arqueològiques que ha contemplat una gran varietat de treballs de camp, ja siga en cova com el recentment descobert jaciment de la Coveta de la Font de Codina, amb datacions del Neolític i Calcolític. A més, s'han realitzat excavacions de nivells del Bronze final del jaciment del Tossal de la Vila de la Serra d´en Galceran, igual que en Santa Llúcia a Alcalà de Xivert. Més avançat en el temps, dins del Ferro Antic s'han excavat els jaciments de Los Morrones de Cortes d'Arenós, el Calvari de Montan, l'assentament del Mortòrum de Cabanes, i els nivells d'aquesta època de la residència fortificada del Puig de la Misericòrdia de Vinaròs, en aquest últim jaciment també s'han excavat els nivells ibèrics, igual que la fortificació del Castillejo de Benafer i la necròpoli tumular de Los Cabañiles de Sucaina.

Tal com ha explicat Sales, “el treball que s'està realitzant en aquests jaciments ja des de fa anys està permetent que avui ja estiguem parlant de recursos turístics per als municipis. Són llocs ja visitables, en els quals s'aprecia un nivell avançat d'excavacions, en moltes ocasions fins i tot amb senyalització i informació explicativa del jaciment, i en els quals en molts d'ells s'ha treballat per a consolidar les seues estructures i assegurar per tant la seua conservació”.

En aqueix sentit, el cap del Servei d'Arqueologia, Artur Oliver, ha posat l'accent en la “especial dedicació del servei a obrir tots els treballs a la societat, per a poder aprofitar aquests resultats des de tots els punts de vista, com per exemple el social, l'educatiu o el turístic”

El Servei Provincial d'Arqueologia de la Diputació ha prestat servei amb seguiments d'obra i excavacions en el Palau de Betxí i en el Convent del Niño Perdido de Caudiel, així com en el Castell de Polpis. Un servei en el qual també s'han continuat amb els treballs de catalogació de cara al PGOU dels jaciments arqueològics de Cortes d'Arenós i Torrechiva.

Els treballs de camp s'han dut a terme amb la col·laboració dels diferents ajuntaments els quals han posat a la disposició dels participants en les diferents tasques tot els mitjans que han tingut al seu abast. La col·laboració també entre ajuntaments i Diputació s'ha materialitzat a més per a la divulgació d'aquest patrimoni arqueològic que a poc a poc anem recuperant, per aquest motiu s'hagen organitzat visites guiades pels jaciments de Los Morrones, El Calvari, El Mortòrum, Santa Llúcia, Muntanya de la Misericòrdia, i s'han fet xarrades pels tècnics del Servei d'Arqueologia en les poblacions d'Alcalà de Xivert, Montan, Cortes d'Arenós, Betxí, i s'han presentat per part dels arqueòlegs diversos resultats de les recerques en reunions científiques.

En aqueix sentit, el vicepresident Sales ha explicat que “com a part d'aquest treball de divulgació que també s'està realitzant per part de la Diputació, s'han presentat els resultats dels treballs de camp o d'alguns dels seus aspectes en exposicions com la del Puig de la Misericòrdia que es va poder veure en el Museu de Belles arts de Castelló i en l'Auditori de Vinaròs. També s'han exposat diferents peces oposades en les excavacions com els alquerques del Tossal de la Vila, que es van presentar amb una xarrada en l'Ajuntament de la Serra d´en Galceran i en el Museu de Castelló.

Divulgació científica en publicacions especialitzades

La Diputació de Castelló realitza una divulgació dels treballs de forma més científica a través de la publicació periòdica Quaderns de Prehistòria i Arqueologia de Castelló, que en enguany va presentar el número 34, així com el número 12 de Monografies d'Arqueologia i Prehistòria Castellonenques, on es publicaven els resultats de les recerques en el jaciment del Mortòrum de Cabanes, projecte que forma part d'un altre més general que compta amb el suport del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport dins de la línia de finançament R+D+i, i que el Servei d'Arqueologia de la Diputació comparteix amb el CSIC i la Universitat de Lleida.

Castelló Arqueològic

Tots aquests treballs es contextualitzen dins del projecte que la Diputació té per la divulgació i posada en valor del patrimoni arqueològic de la província, un patrimoni que el Govern Provincial vol adequar-ho per a posar-ho a la disposició de tots els interessats, i que les diferents poblacions que estan apostant pel seu patrimoni disposen d'un recurs turístic i pedagògic més dins del seu terme municipal.

Així, en aquest primer any de marxa de Castelló Arqueològic, i aprofitant les noves tecnologies, s'està aconseguint donar la màxima divulgació al patrimoni arqueològic de Castelló d'una forma seriosa i científica, fins i tot per a la gent que no es pot desplaçar a visitar-ho. Durant enguany s'ha engegat la pàgina web del projecte i s'ha senyalitzat els jaciments del Puig de la Nau de Benicarló, Perengil, Puig de la Misericòrdia de Vinaròs i Santa Llúcia d'Alcalà de Xivert.

ANTERIOR SEGÜENT
Una creación de AD&D 4D Creative Commons
Acceptar
En aquesta web usem cookies pròpies i de tercers per a proporcionar-te el nostre millor servei. Si contínues navegant, considerarem que acceptes el seu ús. Més informació ací.