Prestigio en el Alto Mijares. Las defensas de los Morrones

27-10-2017  |  CATEGORIES:  JACIMENTS

El passat 19 de setembre es van iniciar els treballs de consolidació de la Torre i Muralla Est del poblat de l'Edat del Ferro de los Morrones. En aquesta segona fase dels treballs anuals s'ha comptat amb una subvenció de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana a l'Ajuntament de Cortes de Arenoso, per a l'execució d'obres de conservació i protecció en Béns Immobles del Patrimoni Valencià. 

El passat mes de maig es va realitzar la primera fase de la novena campanya d'excavació en el jaciment de los Morrones, finançada entre la Diputació de Castelló, l'Ajuntament de Cortes de Arenoso i l'empresa “Aguas de Cortes”.
Los Morrones és un important jaciment arqueològic de l'interior muntanyós castellonenc datat en el segle VII a.C. En el seu entorn immediat es documenta una àmplia seqüència cronològica que ens mostra com tota la zona va ser ocupada des de l'Edat del Bronze, passant per la romanització i l'ocupació islàmica, fins als nostres dies.

Durant la intervenció duta a terme el mes de maig es va continuar treballant en la zona oest del poblat, on en la campanya anterior havíem localitzat un segon llenç de muralla adossat a la torre. Els espectaculars resultats no es van fer esperar i vam poder comprovar que la muralla oest presenta una amplitud semblant al llenç est, d'uns cinc metres de grossària. Així, doncs el jaciment compta amb un elaborat sistema defensiu compost de torre i dos imponents muralles realitzades en pedra que van haver de servir no sols com a defensa dels seus ocupants, sinó també com referent visual en el paisatge i reflex del prestigi de les seues gents.

També es van consolidar els murs de l'habitació 6, deixant-la preparada per a la seua incorporació a la visita guiada que tots els anys es fa amb motiu del Dia Mundial dels Museus. Al mateix temps, es van prendre mostres de la llar situada en el centre de l'espai domèstic per a obtindre dades sobre el paleomagnetisme, és a dir, el canvi en el temps de l'orientació dels pols magnètics del planeta.

A mitjan setembre es va iniciar una segona fase dels treballs anuals en los Morrones. L'objectiu és acabar de consolidar la muralla est, a més d'excavar la torre i consolidar-la. Per a això, s'ha comptat amb el finançament de la Conselleria de Cultura i l'Ajuntament de Cortes de Arenoso per mitjà d'una subvenció per a la realització d'obres de conservació i protecció en Bens Inmobles del Patrimoni València (DOGV 8043) . Executant les obres “L’ARC Patrimoni”.
Els treballs es desenrotllaran fins a finals del mes d'octubre.

ANTERIOR
Una creación de AD&D 4D Creative Commons
Acceptar
En aquesta web usem cookies pròpies i de tercers per a proporcionar-te el nostre millor servei. Si contínues navegant, considerarem que acceptes el seu ús. Més informació ací.