Mil imatges i mil paraules

03-06-2021  |  CATEGORIES:  RUTES  /  ARTEFACTES  /  CARTOGRAFIA  /  JACIMENTS  /  TURISME

Resum:


Des del nostre punt de vista observem que fa falta arribar més lluny en els discursos narratius que hem creat. Tal vegada el camí està encara per construir, tal vegada els ponts estan creats, però encara no apareixen en els mapes, o simplement, hàgem caigut en aqueixa famosa dicotomia que ens fa triar: “més val una imatge que mil paraules”. Sempre m'he preguntat per què no sumar i afegir a aqueixa imatge les mil paraules.

Abans de seguir, m'agradaria parlar de la paraula “tecnologia”. No isquen corrent encara per favor !. Si queda algú a la sala, els comentaré que la tecnologia és absolutament tot el que envolta a l'ésser humà i una de les seues característiques essencials. La màxima de les condicions que ha de posseir una bona tecnologia és la seua facilitat d'ús. Les que els presentem tenen una suau corba d'aprenentatge i en menys de 3 minuts, normalment s'aprén a navegar a través dels models 3D. El bo és que descobriràs que tots aqueixos mons estan en aquest, però, fins ara, no has pogut viatjar per a descobrir-los.

Encuriosir a través del descobriment impulsat per la interacció.

Des de AD&D 4D ens comprometem a descobrir-te i explicar-te no sols els llocs, sinó els vincles dels seus habitants en el teixit de la seua història. Així que, des d'aquesta xicoteta talaia que ens atorga la tecnologia, hem creat una eina per a assaciar i fomentar la curiositat humana, només us heu d'animar.


T'abelleix descobrir fantàstics llocs pròxims? A un clic ;)

 

Vídeo 4K │Presentació del projecte

Mil imatges i mil paraules

per LORENA PARDO │AD&D 4D

Pocs territoris alberguen tant en tan sols 12.000 hectàrees de superfície com la Serra d´Irta. El lloc és de somni: 13 quilòmetres de costa verge, que combinen alts penya-segats i suaus platges, aliens a la civilització però pròxims a la història d'aquesta. Des dels primers pobladors, passant per fenicis, romans, almoràvits o templers, tots, han deixat ací la petjada del seu amor a aquest enclavament privilegiat. El paratge natural, protegit per la Generalitat Valenciana des de 2002, gràcies als Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), que reconeixen també el valor dels seus tresors marins, està delimitat per les localitats de Santa Magdalena de Pulpis, Alcalá de Xivert i la gran joia patrimonial: Peníscola. 

Hui, gràcies a les tecnologies 3D i al treball realitzat per AD&D 4D, podem veure aquest tros de terra des del cel, rondar al nostre capritx per la seua peculiar orografia, pujar fins als punts més alts per a visitar els castells àrabs de Xivert i Polpis on sentir el poder d'aquells pobladors que tenien controlat el territori per terra i mar amb la seua rudimentària, però no menyspreable, tecnologia. El model ens brinda la possibilitat de fer senderisme des del nostre sofà, conéixer un punt considerat màgic durant civilitzacions com l'Ermita de Santa Llùcia, la seua torre medieval i el seu jaciment, descobrir l'edat mitjana a través de Torre Badúm i participar en la història del cisma d'Occident en poder entrar i recórrer, al nostre antull, cadascuna de les estades del castell templer del Papa Lluna (Benet XIII) que va convertir Peníscola en seu papal en 1411.

Aquest viatge sobre el territori conté audioguies en quatre idiomes i s'acosta així tant a les persones amb diversitat funcional com a qualsevol navegant amb pocs coneixements tecnològics, per a mostrar-li aquest entorn a través d'una visita quasi real que despertarà la seua curiositat per a continuar indagant més en aquest apassionant enclavament històric i natural. Ja ho van dir els nostres avantpassats en la inscripció de Torre Badúm que resa “Sembra alarma i protegeix-me”, precisament seguint aqueixa directriu, aquest model 3D sembra l'alarma, ens alerta de la singularitat de la zona, i la protegeix en forma de píxeles perquè puga ser visitada per la globalitat de milions d'internautes sense que això supose l'erosió de tan preuat patrimoni.

Model 3D del territori interactiu │Sierra de *Irta, Baix Maestrat , Castelló, Comunitat Valenciana, Espanya, Europa

Resources in Europeana

All the graphic resources can be found in the largest digital library in Europe, Europeana.

Peñíscola Castle
Badúm Tower
Badúm Tower Coat of Arms
Archaeological Site of Sta. Lúcia
Coming soon
3D model of the Sierra de Irta territory
Xivert Castle
Sta. Magdalena de Pulpis Castle

PointBox

It is an online platform for viewing dense 3D point clouds, very intuitive and easy to use, aimed at scientific-technical profiles, but also at more curious minds. From where you will be able to measure areas, take measurements, coordinates, angles, extract sections, etcetera.

Peñíscola Castle
Xivert Castl
Torre Badúm
Archaeological Site of Sta. Lúcia
Badúm Tower Coat of Arms

Zenodo

Digital preservation of the Geomatic project

This project is based on knowledge transferfree sciencedemocratisation and the promotion of culture and technology. Through the following DOI you can download the geomatics project under a Creative Commons CC-BY-NC 4.0 international licence.

DOI 10.5281/zenodo.3906917 │ Peñíscola Castle
DOI 10.5281/zenodo.3368891 │ Xivert Castle
DOI 10.5281/zenodo.3368885 │ Sta. Magdalena de Pulpis Castle
DOI 10.5281/zenodo.3549856 │ Archaeological Site of Sta. Lúcia

Crèdits

Creation and 3D models: AD&D 4D
Generator: Elevation API
Digital Elevation Model: NASADEM
Imagery: MapBox, Data: OpenStretMap
Licences: CC-BY-NC 4.0

ANTERIOR
Una creación de AD&D 4D Creative Commons
Acceptar
En aquesta web usem cookies pròpies i de tercers per a proporcionar-te el nostre millor servei. Si contínues navegant, considerarem que acceptes el seu ús. Més informació ací.