Últimes excavacions del SIAP a Castelló, 2016

24-10-2016  |  CATEGORIES:  RUTES  /  ARTEFACTES  /  JACIMENTS

Durant el passat estiu s'han dut a terme diferents campanyes d'excavació en la província per part del Servei d'Arqueologia de la Diputació en els jaciments dels Morrones a Cortes d'Arenós, Santa Llucía a Alcalá de Xivert, Puig de la Misericòrdia en Vinarós, Tossal de la Vila a la Serra d'en Galceran, Muntanya del Calvari a Montant, Tossal del Mortórum a Cabanes i els Cabañiles a Sucaina.

Santa Llúcia

En el cas de Santa Llúcia els treballs d'excavació s'ha centrat en els nivells arqueològics corresponents a l'Edat del Bronze així com a sondejar la parteix oest del jaciment a la recerca de confirmació sobre l'extensió de les restes arqueològiques cap a aqueixa zona i obrint perspectives de recerca per a les següents campanyes.

Els resultats han constatat la continuïtat de l'entramat d'estructures pertanyent a l'assentament islàmic que va eixir a la llum en campanyes anteriors, amb la possibilitat de l'existència de nivells ben conservats pertanyents a fases anteriors. Aquests treballs d'excavació estan sufragats per l'Ajuntament d'Alcalá de Xivert.

Puig de la Misericòrdia

Per la seua banda al Puig de la Misericòrdia, una casa fortament fortificada dels segles VII-VI anE, amb ocupacions en l'Ibèric Final, la campanya d'excavacions s'ha centrat a l'interior de l'assentament, localitzant nous sectors ben conservats de les primeres ocupacions que van ser destruïdes com a conseqüència d'un incendi, la qual cosa ha permès recuperar nombrosos objectes en bon estat de conservació. Es plantegen així doncs noves excavacions en els pròxims anys que permeten excavar en extensió els nivells del segle VI anEper a poder posteriorment documentar adequadament l'incendi del segle VII anEidentificat en aquesta campanya. S'explica en aquestes excavacions amb la implicació de l'Ajuntament de Vinaròs.

Tossal de la Vila

La continuació de les excavacions al Tossal de la Vila a la Serra d'en Galceran també són possibles gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de la localitat, i permeten continuar els treballs en un assentament les restes recuperades del qual i les expectatives de futur ho converteixen en un dels més prometedors de la província. Presenta ocupacions dels segles VIII-VII anE i del segle X de l'era. Les condicions de conservació del registre permet recuperar en molt bon estat els objectes així com important informació que servirà per a reconstruir les maneres de vida d'aquesta comunitat que va habitar l'assentament situat a més de 950 metres d'altura sobre el nivell del mar.

Tossal de Mortórum

Al Tossal del Mortórum, per la seua banda, han continuat els treballs centrats en l'excavació de la muralla, però també s'ha realitzat una actuació de consolidació en el Túmulo Funerari per a facilitar la seua comprensió davant les visites, per al que s'ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cabanes que ha pagat la major part dels treballs de restauració. Al mateix temps s'han efectuat tasques de manteniment de la ruta activa de visita al jaciment.

Los Morrones

Altre tant succeeix amb les excavacions en el poblat de Los Morrones a Cortes d'Arenós, datat en els segles VII-VI anE. La campanya d'enguany, de nou efectuada en col·laboració amb l'Ajuntament de la localitat i amb l'empresa "Aigua de Corts", ha incidit sobre la zona de la muralla i torre, molt potent i d'alta complexitat estructural. Continuen per la seua banda les labors de restauració de diferents sectors per a facilitar les visites.

Los Cabañiles

En los Cabañiles de Sucaina, una impressionant necròpoli dels segles VII-VI anE, en la campanya s'han finalitzat els treballs de consolidació de les estructures tumulares així com s'han continuat els treballs d'excavació en l'àrea que alberga diferents recintes de funcionalitat incerta, tractant d'obtenir més informació sobre les característiques de tota aquesta àrea.
Finalment, a Montant, han continuat les excavacions en el jaciment de la Muntanya del Calvari dels segles VII-VI anE amb la identificació d'una dels carrers del poblat. Aquestes excavacions expliquen també amb la col·laboració de l'Ajuntament de la localitat.
 

SEGÜENT
Una creación de AD&D 4D Creative Commons
Acceptar
En aquesta web usem cookies pròpies i de tercers per a proporcionar-te el nostre millor servei. Si contínues navegant, considerarem que acceptes el seu ús. Més informació ací.