Un laboratori arqueològic en la Ribera de Cabanes

26-09-2017  |  CATEGORIES:  JACIMENTS

Nova campanya d'excavacions al Tossal del Mortòrum – Ribera de Cabanes

El Servei d'Arqueologia de la Diputació de Castelló conjuntament amb l'Ajuntament de Cabanes han iniciat aquest mes de setembre una nova intervenció arqueològica en el jaciment del Tossal del Mortórum, situat en la Ribera de Cabanes.

El Mortòrum és un important assentament arqueològic que és objecte d'excavacions des de l'any 2002. La seua cronologia s'estableix entre els inicis de l'Edat del Bronze, a principis de l'II mil·lenni ane i el Ferro Antic (segles VII-VI ane), i en cadascuna de les etapes ha oferit resultats de gran interès per al coneixement arqueològic provincial.

En el jaciment s'estan aplicant les més noves tècniques de recerca arqueològica, per la qual cosa pot considerar-se com un autèntic Laboratori Arqueològic a l'àire lliure.

En aquest sentit, el passat any es va efectuar una prospecció geofísica pel mètode del georadar amb l'objectiu d'identificar les estructures encara ocultes en el subsòl, i enguany està previst efectuar una nova prospecció magnètica per a identificar forns i llars.

Al mateix temps, enguany s'han pres mostres sobre les llars ja excavades per a obtenir dades sobre el paleomagnetisme, és a dir, el canvi en el temps de l'orientació dels pols magnètics del planeta.

A més, des de fa anys és estan efectuant diverses analítiques de composició i d'isòtops sobre els metalls amb l'objectiu de determinar la seua procedència, així com és habitual enviar mostres orgàniques per a la seua datació per C14.

Els resultats fins ara obtinguts han sigut arreplegats recentment en una publicació monogràfica dins de la sèrie publicada pel Servei de d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló, dins de la sèrie Monografies de Prehistòria i Arqueologia de Castelló n.º 12.

La campanya es desenvoluparà fins al pròxim 6 d'octubre.

Més informació sobre el Tossal de Mortòrum

ANTERIOR SEGÜENT
Una creación de AD&D 4D Creative Commons
Acceptar
En aquesta web usem cookies pròpies i de tercers per a proporcionar-te el nostre millor servei. Si contínues navegant, considerarem que acceptes el seu ús. Més informació ací.