per LORENA PARDO │ AD&D 4D
A través de la fitxa de Lésera trobem un vídeo 4k amb subtítols en 3 idiomes, la reconstrucció virtual de la domus, la preservació digital amb llicències Creative Commons per a investigadors de hui i del futur, a més d'un repositori amb totes les publicacions sobre la ciutat romana. Tot aquest material ens ajuda a curar part de la ferida del que la història va destruir i ara la realitat virtual ens retorna.
Les tecnologies no sols preserven i globalitzen tresors arqueològics com Lésera, van més enllà, desperten el desig, als qui no coneixen l'enclavament, de voler experimentar in situ les sensacions d'aquells avantpassats romans, una curiositat que alimenta el turisme cultural sostenible cap a una zona aguaitada per la despoblació. Mentrestant, els habitants de Forcall s'han bolcat amb la posada en valor del seu jaciment mitjançant la celebració de la “Fira Iber Romana de Lésera”. L'esdeveniment, que inclou visites guiades, exposicions de troballes, conferències i debats sobre la transcendència de l'Imperi Romà en els nostres dies i ha contribuït a reforçar els senyals d'identitat de la població, juntament amb l'edició d'un conte per a xiquets titulat “El meravellós viatge de Libori”.No es pot estimar el que no es coneix ni defensar el que no s'estima i Lésera, enterrada en l'oblit, ressorgeix de la mà de les tecnologies per a entrar en les nostres vides i enamorar amb la seua història a futurs investigadors i gestors públics, perquè invertisquen recursos a desenterrar els misteris que completen un puzle, la propietat del qual pertany a la humanitat. Les tecnologies democratitzen i basteixen ponts directes al coneixement i al respecte.
Molt ha canviat la història des que aquell xiquet pastor buscava amb ingenuïtat el que creia que eren botons. Ara, almenys sota les lleis europees, els xiquets ja no treballen i tenen garantida una escola que els brinda oportunitats, una escola que els parla el llenguatge visual i senzill de les tecnologies de la comunicació, camins més còmodes cap a la democratització del coneixement, camins que creguen consciència de respecte a un món que és de tots i consegüentment, generen un sentiment de respecte cap a la seua conservació.Video │-De la mà de Ferran Arasa, Doctor en Història. investigador i professor d'arqueologia en la Facultat d'Història Antiga de la Universitat de València, ens introdueix en la història de *Lésera, possiblement la ciutat romana més gran que va existir a la província de Castelló.
La maqueta ha sigut dissenyada pel Doctor Jaume Gual Ortí Professor Titular i investigador del Departament d'Enginyeria i Disseny de Sistemes Industrials, Universitat Jaume I (UJI)
Model 3D tàctil a escala de la domus amb codis amb accés a continguts audiovisuals i codi de lecto-escriptura braille.
T'atreveixes a viatjar en el temps?
Model 3D del territori on se situa la Moleta dels Frares, el va riure Cantavella i Forcall, Castelló, Comunitat Valenciana, Espanya, Europa.
2018-10-17 │Model 3D de la làpida Romana que dona nom a la ciutat romana de Lésera, Morella, Castelló, Comunitat Valenciana, Espanya, Europa. Coordenades WSG89 : 40.618083, -0.102806
2020-10-01 │ Model 3D de la domus de la Moleta dels Frares, Forcall, Castelló, Comunitat Valenciana, Espanya, Europa
2018-04-02 │Model 3D de la zona arqueològica de la Moleta dels Frares, Forcall, Castelló, Comunitat Valenciana, Espanya, Europa
Aquest projecte es basa en la transferència de coneixement, la ciència lliure, la democratització i el foment de la cultura i la tecnologia. A través del següent DOI es pot descarregar el projecte de geomàtica sota una llicència internacional Creative Commons CC-BY-NC 4.0.
La preservació digital podria considerar-se una declaració d'intencions. Preservar i protegir aquest preuat llegat cultural a través del temps, posant-lo a la disposició de la societat de hui i de demà