ART RUPESTRE

La província de Castelló posseeix una concentració de localitzacions d'art rupestre sense igual en la conca mediterrània.

Les coves i abrics on es troben aquestes extraordinàries mostres artístiques s'integren en llocs amb paisatges espectaculars situats des de les serres litorals fins a la zona muntanyenca de l'interior.

Aquestes representacions artístiques constitueixen un vívid relat del passat humà en aquestes terres. En la seua major part es poden enquadrar dins del denominat art rupestre llevantí les característiques tècniques del qual i estilístiques ho fan únic i que en 1998 va ser inclòs per la Unesco en la seua llista de Patrimoni Mundial.

Recentment a més el nucli de pintures de la Valltorta-Gasulla ha sigut declarat Bé d'Interès Cultural.

En la zona de Castelló les escenes de caça o batalla són especialment abundants i sorprenents

L'Art Rupestre Llevantí

L'art rupestre llevantí mostra una etapa crucial del desenvolupament de l'ésser humà mitjançant pintures que, pel seu estil i temàtica, són úniques en el seu gènere. Les nombroses localitzacions que es distribueixen al llarg del litoral mediterrani de la Península acaben per conformar un conjunt d'excepcional envergadura, sent la major concentració d'art rupestre d'Europa

Presos com un conjunt es poden distingir xicotetes variacions regionals però no és fàcil. Sí que per exemple en la zona de Castelló les escenes de caça o batalla compostes amb humans són especialment abundants i sorprenents.

Generalment les pintures es troben en abrics a l'aire lliure poc profunds en les parets frontals o els sostres. Les figures solen tenir siluetes simples, esbossades amb línies en ocasions extraordinàriament fines i més o menys emplenades amb pigment. Els colors predominants són el roig, negre i, en menor mesura, blanc i groc.

El realment extraordinari d'aquestes representacions és el seu dinamisme, escenes plenes de moviment amb conjunts humans i d'animals. Aquestes escenes poden considerar-se com les primeres narracions de la Prehistòria europea, i ens proporcionen informació molt rellevant sobre les activitats, costums i forma de vida d'aquella època: tasques individuals o en grup, escenes de rastreig, persecució i caça d'animals. Confrontacions entre grups rivals, recol·lecció, apicultura, etc.

SIAP. Servicio de Investigaciones Arqueológicas y Prehistóricas. Diputación de Castellón siap@dipcas.es | Una creación de AD&D 4D Creative Commons
Acceptar
En aquesta web usem cookies pròpies i de tercers per a proporcionar-te el nostre millor servei. Si contínues navegant, considerarem que acceptes el seu ús. Més informació ací.