EDAT MITJANA

L'Edat Mitjana a Castelló està marcada pel predomini musulmà entre els segles VIII i XIII després del pas entre els segles VI i VIII de Visigots i Bizantins.

Les forces del Califat Omeya van entrar a Espanya el 711 i el territori va venir a formar part progressivament del Califat de Còrdova fins que en 1031, després de la mort de Almanzor en el 1030, el Califat de Còrdova es va descompondre, dividint-se Al-Ándalus en una trentena d'estats independents, els primers regnes de taifes. El territori va passar a formar part de la Taifa de València.

En el 1065 la Taifa de València va ser incorporada seguidament per la de Toledo, fins que amb ajuda castellana va recuperar la independència en 1076. En 1085, després de la conquesta de Toledo pels cristians i la mort del rei de la Taifa de València, va ser elevat al tron d'aquesta taifa Al-Qádir, l'antic rei de la Taifa de Toledo, amb l'ajuda militar d'Alfonso VI de Castella.

A la fi del segle XI Rodrigo Díaz de Vivari, sobrenomenat el “Cid Campeador”, va dedicar a protegir a Al-Qádir, aliat dels cristians, dels atacs de la Taifa de Saragossa i de les revoltes populars. Quan Al-Qádir va ser assassinat, el Cid va morir després i els almoràvits van prendre el control de la zona 1102. A mitjan segle XII, van ser desplaçats pels almohades.

Aquestes terres van ser fins al segle XI bàsicament rurals. El califat i els regnes de taifas van proporcionar a la regió els sistemes de regadiu i es va desenvolupar l'activitat artesanal i el comerç.

Després de la derrota dels musulmans en la batalla de les Navas de Tolosa (1212), es va produir l'esfondrament de l'estat almohade. L'any 1232 el rei aragonés Jaime I el Conqueridor va iniciar la conquesta del territori valencià, estructurant-ho com un regne autònom dins de la Corona d'Aragó.

L'any 1283 Pedro III d'Aragó va autoritzar la instal·lació del Consolat del Mar a València, sent el primer d'Espanya.

El regne de València, al principi de majoria musulmana mudèjar, va començar a ser colonitzat amb la repoblació de cristians de l'interior de Regne d'Aragó que, juntament amb els jueus, va donar com resultat una societat multiconfessional i multicultural, sent els cristians els qui tenien plens drets en comparació de la resta de les cultures. Aquests mateixos van crear les bases d'un sistema econòmic aprofitant les infraestructures andalusins existents (assuts, bancals, sistemes de reg, mesquites, torres de vigilància etc.), així com els productes agrícoles assentats (cítrics, arròs, [xufa, hortalisses, palmeres, etc). El procés de poblament del Regne de València va ser un procés llarg que no acabarà fins al segle XVII, després de l'expulsió dels moriscs.

Després de la pesta negra de 1348 i l'anomenada “guerra dels dos Pedros” contra Castella, va començar una etapa de prosperitat fins al segle XV, considerat com el Segle d'Or valencià.

En les rutes podrem veure el Tossal de la Vila de la Serra d'en Galcerán i Santa Llúcia d'Alcalà de Xivert.

Una creación de AD&D 4D Creative Commons
Acceptar
En aquesta web usem cookies pròpies i de tercers per a proporcionar-te el nostre millor servei. Si contínues navegant, considerarem que acceptes el seu ús. Més informació ací.